Kinderfiets online kopen

Waar moet je op letten als je online een kinderfiets koopt?

Het is belangrijk om proef te rijden, maar dat lukt in deze tijd niet. Dus dan koop je beter online.

De maat.

Hoe bepaal je de maat? Met het zadel op de juiste hoogte, moet het kind goed op de voetballen kunnen steunen.  Ik raad aan om bij het meten van de binnenbeenlengte uit te gaan. Deze verschilt voor kinderen met eenzelfde lichaamslengte. Hoe meet je dat? Plaats dan een smal boek tussen de benen van het kind, terwijl het kind met schoenen aan op de voetballen staat, plaats het boek zo hoog als nog comfortabel is.  Meet de hoogte van de bovenkant van het boek tot aan de vloer Zie onderstaande link.

https://stip-kinderfietsen.nl/hoe-bepaal-je-de-fietsmaat-van-een-kinderfiets/

Een te grote fiets is niet plezierig fietsen, die laten kinderen liever staan. Koop een kinderfiets niet op de groei.

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste is dat een kinderfiets lichtgewicht is, wil je kind er veilig mee kunnen fietsen.  Niet  tot 70% van het lichaamsgewicht, zoals bij een gewone Nederlandse stalen fiets, maar ongeveer 30% van het lichaamsgewicht van het kind. Met een lichtgewicht fiets kan het kind makkelijker opstappen, stoppen en afstappen, dat is het meest onveilige moment van het fietsen. Hij heeft de fiets beter onder controle.  Een kind kan makkelijker zijn fietsje een stoeprandje optillen of de fiets oprapen.  Over lichtgewicht fietsen klik hier.

Veilige remmen.

De veiligste remmen zijn handremmen. Kinderen ( vroege vogeltjes daargelaten) kunnen een gestarte beweging niet snel genoeg onderbreken. Als ze groter zijn en het verkeer in kunnen, is remmen immers het belangrijkste tijdens het laveren en inspelen op het verkeer.  Klik hier voor meer over handremmen.

De cranklengte:

Let op de cranklengte. Ik zie vooral bij mountainbikes (Kona en Merida) cranks van een fiets voor een volwassene. Als de cranks te lang zijn (17 cm), moet de knie te veel buigen als de trapper op het hoogste punt is. Als je uit de hurken opkomt, is het eerste gedeelte het zwaarste voor je benen en knieën. Als je knie minder sterk hoeft buigen door kortere cranks, is de krachtsinspanning effectiever. De meeste (alle?) fietsen die ik op straat zie hebben, naar mijn mening, te lange cranks. Cubes, Decathlon, Alpina, Puky, Loekie, Scool en B’twin enzovoort.  De knie komt op die fietsen boven lieshoogte, vooral als het zadel op de laagste stand staat.  Klik hier voor meer over de cranklengte en waarom het belangrijk is. (kniebelasting en effectieve spierbelasting).

De Q-factor.

De Q-factor is belangrijk voor de krachtoverbrenging op de pedalen. De pedalen staan veel te ver uit elkaar bij het gros van de fietsen, die ik zie op straat.  De voeten en de benen kunnen zo niet optimaal kracht overbrengen, doordat de kinderen a.h.w. wijdbeens fietsen. ( o.a. bij kinderfietsen van S’cool, Loekie, Puky B’twin, Cube en Decathlon zag ik dat). Dat werkt door in knieën, heupen en niet optimaal kunnen functioneren van de spieren. Klik hier voor meer over de Q-factor. Als de Q-factor zo klein mogelijk is, worden knieën, heupen en spieren beter belast en kunnen ze betere prestaties leveren. Je kunt harder fietsen.

 • Als je kind pijn in zijn knieën heeft van het fietsen, komt dat wellicht door de te lange cranks of te grote Q-factor.
 • Het belangrijkste van een kinderfiets is ten eerste het lichte gewicht, dan de cranklengte en dan de Q-factor.

De fietsverlichting.

Tegenwoordig is bijna alle fietsverlichting voorzien van sterke LED lampjes. Led lampjes op de fiets gaan lang mee, doordat ze weinig energie verbruiken. Ook gaan de batterijen daardoor langer mee, of hoeven ze minder aan de USB oplader. De sterke lampjes zijn goed voor zien en gezien worden.

Een goede fietsenstandaard. (fietspoot voor de Vlamingen)

Voor een kinderfiets is een zijstandaard voldoende.

Een fietsbel.

Een fietsbel leidt vooral kleine kinderen die net leren fietsen af van het fietsen. Als je net een nieuwe handeling hebt geleerd, kun je zelf ook niet multitasken. Dus liever geen toeters en bellen op die kleine fietsjes. Als ze later de weg opgaan, is een woomfietsbel luid en duidelijk en makkelijk te bedienen. Een mooi geluid die toch door koptelefoons heengaat.

Voorkom dat je fiets gestolen wordt.

Een enkel fietsslot op je fiets is tegenwoordig vaak niet meer voldoende. Ik raad  aan om naast een standaard ringslot ook een tweede kettingslot te kopen. Zo is de kans op diefstal kleiner. Bij het kopen van een fietsslot moet je letten op de ART certificering voor de diefstalverzekering. AXA Solid, AXA defender en AXA Block XXL voor dikke banden.  Voor een tweede fietsslot kun je kiezen uit een kettingslot, beugelslot, vouwslot of kabelslot. Klik hier voor de sloten.

Als je de fiets eenmaal hebt, volgen nu tips om hem af te stellen.

Als je online koopt moet je de stuurpositie controleren en het bereik van de remhendels aanpassen. Ook de positie van de remhendels. Die moeten in het verlengde zijn van de onderarmen. En natuurlijk het zadel op de juiste hoogte zetten, het kind moet met de voetballen op de grond kunnen steunen. Hier wordt uitgelegd wat ik bedoel.

 

Dat goed afstellen maakt mede de ergonomie van onze woombikes zo kindvriendelijk.

 • Het zadel zo zetten dat het kind met de voetballen op de grond kan steunen.
 • Het stuur zo zetten dat de armen licht gebogen zijn.
 • De remmen moet je zo stellen, dat ze in het verlengde van de arm zijn, zie bovenstaand filmpje op 3.36 minuten.
 • En dan de handgrepen nog, die moet je instellen op de grootte van de kinderhand. Dat staat op 4.45 minuten van het bovenstaande filmpje.
 • Klaar is Kees en fietsen maar.

Het is ook belangrijk dat je controleert of er geen bouten uitsteken op prominente plaatsen, zoals op de stuurpen of cranks, aangezien dit een veelvoorkomende oorzaak van letsel bij kinderen is.

Wat is de garantie bij Stip-kinderfietsen ?

 Je kunt aanspraak maken op garantie als het defect te wijten is aan een materiaal- of constructiefout. Wij kiezen in overleg met de fabrikant/leverancier voor reparatie of vervanging van het defecte onderdeel of het artikel. Schade door oneigenlijk gebruik valt uiteraard niet onder de garantieregeling.

Als uw aankoop binnen 30 dagen na ontvangst defect raakt, dan komt u in aanmerking voor de 30 dagen garantieregeling, waarbij het artikel geruild of de aankoop geannuleerd kan worden.

De garantietermijn die Stip-Kinderfietsen je aanbiedt is in alle gevallen minimaal 1 jaar. Voor sommige artikelen wordt door de fabrikant een langere garantietermijn geboden, deze staan dan aangegeven bij de betreffende artikelen óf in de documentatie die je ontvangt bij je bestelling. Vanzelfsprekend wordt, indien van toepassing, de langere garantietermijn van de fabrikant te allen tijde gehandhaafd.

Het is belangrijk dat je bij een defect of garantie aan een bij Stip-Kinderfietsen aangeschaft artikel te allen tijde tot ons wendt. Je kan hiertoe contact opnemen via info@stip-kinderfietsen.nl. Graag ontvangen wij jouw e-mail met je ordernummer, graag een gedetailleerde omschrijving van het probleem en eventueel enkele foto’s van het defect. Na ontvangst van je e-mail wordt je aanvraag direct in behandeling genomen. Binnen 3 dagen na ontvangst van je e-mail krijg je van ons een bericht en indien nodig sturen wij je onze gratis retourprocedure.

https://www.frogbikes.com/warranty/

http://www.woombikes.com/pages/zufrieden-oder-retour

 

Nog wat algemene zaken die de moeite waard zijn.

Een vertrouwd adres.

Hoe weet je in het algemeen of de website een vertrouwd adres is?

Controleer of het duidelijk is wie de website-eigenaar is.

 • Worden de contactgegevens duidelijk genoemd? Telefoonnummer en adres van fysieke winkel.
 • Is het duidelijk wie de verantwoordelijke is en het aanspreekpunt? Een foto van wie verantwoordelijk is en aanspreekpunt geeft extra vertrouwen. Tik hier voor contact.
 • Inschrijving Kamer van koophandel
 • BTW-nummer
 • Privacybeleid.
 • reacties van klanten
 • Taalgebruik
 • Klik hier voor het transparantierapport van google
 •                     Tik in de zoekbalk onder ‘Status van website controleren’ de URL in van de website waarvan je de betrouwbaarheid wilt checken.
 •                     Klik op enter voor een uitgebreid rapport.
 • Is het bedrijf makkelijk telefonisch te bereiken.
 • Geeft men gedegen voorlichting met kennis van zaken?
 • Ben je tevreden over het advies?
 • wat zijn de garantievoorwaarden.

Corona. De wachttijden zijn langer dan normaal.

En toen kwamen de  Coronamaatregelen en veranderde alles. De website liep storm en mijn jaarvoorraad was in april helemaal uitverkocht.  In normale tijden, heb ik gewoon alles in voorraad en alles wat je gisteren besteld had, gaf ik vandaag aan de koerier mee, en had je morgen in huis.  In april werkte ik van ‘s ochtends 7 uur tot soms wel 23 uur aan de administratie en etiketten voorbereiden en alle telefoontjes enz. totdat het op was. Ik kon in juli pas weer voorraad krijgen. Voor het volgende half jaar, dacht ik. Half juni zette ik de website open en ik viel om onder een tsunami van aanvragen. Toen de fietsen begin juli kwamen, zijn ze allemaal op dezelfde dag verstuurd. De voorraad voor een half jaar.

Die drukte voor mijzelf wil ik voorkomen, daarom kun je nu de fietsen reserveren die binnenkort komen. Dan hoef ik niet op de valreep de voorbereidingen te treffen voor het versturen. Voor jou als klant is het ook rustiger, want je hoeft niet verder te zoeken. Als ik de fietsen binnenkrijg, verstuur ik ze op dezelfde dag van binnenkomst.  De wachttijd is langer dan normaal, soms langer dan een maand. Op de homepage kun je lezen wanneer de fiets komt. Als het te lang duurt voor jou, betaal ik onmiddellijk het geld terug.

De service van mijn fysieke winkel schiet door de coronamaatregelen te kort.

Ik zal met velen heel blij als de lockdownmaatregelen achter de rug zijn en ik weer de service van een winkel kan geven. Proefritten, kinderen leren fietsen, helmen passen en vergelijken, adviseren, fietsen in elkaar zetten. Ik mis mijn kinderklantjes. Wat is er fijner in een kinderfietsenwinkel dan een blij kindergezichtje van een kind dat leert fietsen en roept: Papa laat mij maar los!

 

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van stip-kinderfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 38 reviews.