Leren fietsen vergroot het zelfvertrouwen

Leren fietsen vergroot het zelfvertrouwen       

  

Wat ik zie tijdens mijn observatie als kinderen leren fietsen en waar ik mijn kennis als oefentherapeute Cesar, waar nodig  is, gebruik:

(Kinderen dragen een Bikybiky als ze leren fietsen en een van de ouders loopt met het kind mee.)

Je hebt je gezichtsvermogen nodig om je te oriënteren op de ruimte om je heen voor je evenwicht. Ga maar eens met open ogen een minuut op een been staan en een minuut met de ogen dicht (met in de buurt iets om je aan vast te grijpen voordat je valt). Of over een denkbeeldig lijntje lopen, zet je hak tegen de tenen van de achterste voet met open en met dichte ogen. Als je naar de grond kijkt vlak voor je fiets, of naar de trappers kun je je ook niet zo goed oriënteren in de ruimte, dat is hetzelfde principe.  Ik adviseer het kind om naar iets in de verte te kijken naar een bepaald punt of zijn moeder roept: Kijk maar naar mij, kom maar.

Het concentratievermogen verbetert. Sommige kinderen laten zich afleiden door alles wat er te zien is. Ze vergeten soms dat ze aan het fietsen zijn. Je kunt al snel het concentratievermogen vooruit zien gaan door de juiste aanwijzingen zoals: Kijk maar in de verte naar een object. Het is nog allemaal zo nieuw en je moet vooruit trappen en niet achteruit.

Je gehoor heb je nodig om een bijvoorbeeld auto aan te horen komen of eventuele instructies van je ouders te horen en op te volgen. Je gehoor helpt je ook oriënteren in de ruimte.

Het loopfietsje is de ideale voorbereiding voor het fietsen. Kinderen leren sturen en evenwicht houden. De overstap naar de pedalenfiets is nu een stuk makkelijker. De voeten van de grond en op de pedalen.

Goed voor de karaktervorming.

Er is moed en durf voor nodig om te fietsen, je kunt immers vallen en je pijn doen. Soms helpt het om in een mandje voorop de fiets, de knuffel mee te nemen. Fietsen draagt bij tot meer zelfvertrouwen. Ik zie het zelfvertrouwen groeien aan de stralende gezichten en als het kind roept: Papa laat mij maar los! Een stap in de wijde wereld is gezet. Het is een overwinning.

Het is de grootste stap naar onafhankelijkheid. Kunnen fietsen opent de poort naar de wijde wereld.

Vorig jaar, in 2018, hebben 2 kinderen van 2 ½ jaar leren fietsen. Sommige kinderen zijn er erg vroeg bij. De meeste kinderen, die mij me komen zijn ongeveer 3 1/2  tot 4 jaar oud. Soms 6 jaar, je moet er aan toe zijn en de interesse hebben.

 

Wat ontbreekt nog aan het verhaal?

Het kind moet leren remmen en stoppen zonder te vallen. Dat kun je trainen door het kind op commando te laten stoppen en een voet op de grond te zetten. Goed uitleggen en wees dicht in de buurt om het kind op te vangen.

Kinderen leren spelenderwijs en genieten van het bewegen. Ze zijn in de buitenlucht en verbeteren hun conditie. Ze voelen zich fijner. Fietsen is dus gezond in meerdere facetten.

Cornélie Metselaar.

 

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00
De waardering van stip-kinderfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 41 reviews.